De verleiding van de oliebollenkraam

oliebollenkraam

De verleiding van de oliebollenkraam

In Wageningen staat hij pal voor het begin van de winkelstraat: de oliebollenkraam. Al het lekkers ligt precies op ooghoogte. Het is allemaal zoet, warm en vet. Buiten is het koud, de oliebollen ruiken allemaal zo lekker… In een opwelling besluit je je portemonnee te trekken. En je neemt er niet eentje, maar gewoon gelijk een zak met tien stuks. Want dat is voordeliger.

Je zou toch zeggen dat het gemakkelijk moet zijn om je hoofd weg te draaien en door te lopen, de kraam voorbij. Maar toch geef je er aan toe, terwijl je toch had willen afvallen. En daar loop je dan; je gezicht vol poedersuiker en tien oliebollen rijker.

Hetzelfde gedrag herken je misschien wel in de supermarkt. Rond etenstijd met een rammelende maag boodschappen doen is nooit een goed idee. Terwijl je bij de kassa staat te wachten tot je aan de beurt bent, roept al het lekkers in de schapjes aan de andere kant van de band je naam. Maar als je net gegeten hebt en met een volle buik je boodschappen staat uit te laden, kost het geen enkele moeite om het snoepgoed te negeren.verse oliebollen plaatje

Ook al voelt het alsof we op dat moment niet anders kunnen dan onze hand uitsteken naar het snoepgoed, wij zijn natuurlijk veel sterker dan deze behoefte. Een aantal tips voor als je gaat shoppen:

  • Zorg dat je geen honger hebt. Vul je maag met groenten en ander voedsel, zoals een tomaat of ontbijt met gewelde havermout opgesierd met noten, avocado en blauwe bessen. Drink een glas water. Lekker, én je krijgt er achteraf geen slecht gevoel over. Immers, als je ’s ochtends al begint met een suikerrijk ontbijt en je neemt daarna iets zoets bij de koffie, heb je binnen korte tijd alweer razende honger.
  • Zorg dat je je emotioneel goed voelt. Eten doen we soms om onszelf beter te laten voelen. Maar als je al een goed gevoel hebt, is dat nergens voor nodig. Zorg dus dat je de jengelende kinderen eerst uit laat razen in de speeltuin, of geef een boze partner een knuffel ;-).
  • Bereid je voor op het ‘crisismoment’ en bedenk van tevoren een anticiperende actie of betere oplossing: Wat is een beter alternatief dan de oliebollenkraam?
  • Gooi je emotionele tegenwicht in de strijd: “Ik geef om mijn lichaam en mijn gezondheid, dus ik neem liever een haring of een tomaat dan een oliebol”.

    Start je dag met een voedzaam ontbijt!

    Start je dag met een voedzaam ontbijt

Ik ben bang dat we het doen van impulsaankopen nooit helemaal zullen afleren, maar je zult zien dat je ze met deze tips wel enigszins in kunt perken. En eindig je toch met die oliebol in je hand? Laat al je schuldgevoel dan varen, en eet ‘m met volle overgave en smaak op!

Met gezonde groet

Jolanda Qualm van Blij Bewegen training en coaching
Kom weer met plezier in beweging

Deze blog is tot stand gekomen in opdracht van Blij Bewegen en geschreven door tekstschrijver Sanne Meurs.


Reacties zijn gesloten.