Jolanda en Yoga

Mijn achtergrond in Yoga

Als 6 jarige wilde ik graag op judo. Ik vond het fantastisch om zo fysiek bezig te zijn. Hoe zwaarder hoe beter. Daar werd ik rustig en geconcentreerd van. Judo ging bij de start van mijn studententijd naadloos over in Okinawa karate. Vanuit deze bijzondere vechtkunst heb ik zo veel ontdekt op het gebied van moed, overgave, werken met (adem)kracht en verstilling. Karate ging naadloos over Qigong (‘Chinese yoga’) en daarin leerde ik veel over energiestromen op gang brengen door middel van vloeiende beweegvormen, visualisatie en meditaties.
Sinds 7 jaar verdiep ik mezelf ook meer in yoga, zowel meer yang als yin vormen. Hoewel yoga ontstaan is vanuit Indiase traditie, – en judo, karate en qigong voortkomt uit Chinese en Japanse traditie -, zie ik veel overeenkomsten in vormen en technieken. Yoga is voor mij het zoeken naar de dagelijkse balans tussen lichaam en geest om zodoende in harmonie te komen met mezelf, mijn medemens en de natuur. Door een versterkt zelfbewustzijn en in contact te staan met mijn gevoel ben ik ook in staat om betekenis te geven aan het leven van anderen. Dat is voor mij de toegevoegde waarde van yoga en qigong. In yoga of qigong ben je ook nooit uitgeleerd. Het systeem is holistisch en nodigt uit tot (zelf) onderzoek en (zelf) ontwikkeling. Het brengt verbinding en stroming. Yoga en qigong staan voor mij ook voor plezier in bewegen, genieten van je lijf. Door het geven van lessen in yoga wil ik graag mensen inspireren tot het vinden van hun eigen kracht, levenslust en tegelijkertijd ook hun eigen kwetsbaarheid. In mijn beleving gaan die zaken hand in hand. Voor Yoga volg ik nu de docenten opleiding bij de AALO Yoga Academie (Yang en Yin yoga).

Naast yoga docent ben ik in het werkzaam als studentendecaan voor een hogeschool in Velp, zelfstandig leefstijlcoach en groepsfitnessinstructeur bij een sportcentrum in Wageningen. Samen met mijn partner vormen we een gezin, we hebben drie kinderen en een hond. Graag ben ik buiten: lekker wandelen, fietsen of bezig in mijn moestuin.

Reacties zijn gesloten.