Zes jaar langer leven door joggen

Het kost je 108 dagen om van je 20e tot je 70e jaar een keer per week een uur te joggen. Volgens Deense onderzoekers levert het je echter zes extra levensjaren op. Een uur per week joggen zorgt voor een langer leven. Daarbij is een gematigde work-out beter voor je dan een extreme. Tot die conclusie komen de onderzoekers van het Bispebjerg University Hospital naar aanleiding van de Copenhagen City Heart Study. Deze studie omvat de gegevens van ongeveer 20.000 mannen en vrouwen tussen de 20 en 93.

De onderzoekers vonden dat een tot twee uur per week joggen de levensverwachting bij mannen verlengde met 6,2 jaar. Bij vrouwen was dit 5,6 jaar. De resultaten van het onderzoek zijn in strijd met eerder onderzoeken die de gezonde aspecten van joggen in twijfel trekken of zelfs stellen dat het schadelijk is.

Volgens de Deense onderzoekers leidt joggen echter tot verschillende gezondheidsvoordelen waaronder een verbeterde zuurstofopname, verlaagde bloeddruk, minder overgewicht, gezonder hart- en bloedvaten en een betere psychische gezondheid. “De mentale voordelen komen vooral door de sociale interactie die mensen hebben tijdens het joggen”, verklaart onderzoeker Peter Schnohr.

Schnohr presenteerde de resultaten van zijn onderzoek op de EuroPrevent2012. Een bijeenkomst van de European Association for Cardiovascular Prevention and Rehabilitation (EACPR).

Bron: Gezondheidsnet